Kalkedon Konseyi, 451 senesinde, şu anda Türkiye sınırları içinde bulunan Kalkedon şehrinde toplanan bir kilise konseyidir. Konsey, iki Hristiyan grubu olan Monofizitler ve Dyofizitler arasındaki bir anlaşmazlığı deşifre etmek için çağrılmıştır. Monofizitler, İsa Mesih’in yalnızca bir doğası olduğuna inanırken, Dyofizitler, biri insani öteki tanrısal olmak suretiyle iki doğası olduğuna inanıyordu.
Konsey, İsa Mesih’in bir kişide birleşmiş, biri insan öteki tanrısal olmak suretiyle iki doğası bulunduğunu teyit eden Kalkedon Tanımı olarak malum bir itikat beyanı yayınladı. Kalkedon Tanımı, Hristiyanların çoğunluğu tarafınca kabul edildi, sadece İsa Mesih’in yalnızca bir doğası olduğuna inanmaya geçindiren Monofizitler tarafınca reddedildi.
Kalkedon Tanımı, Hristiyan sanatının gelişimi üstünde mühim bir etkiye sahipti. Konsey, İsa Mesih’in iki doğası bulunduğunu doğruladı ve bu, onu hem insan bununla beraber tanrısal özelliklerle tasvir eden Mesih’in yeni ikonografik tasvirlerinin geliştirilmesine yol açtı.
Kalkedon Tanımı, Hristiyan teolojisinin gelişimi üstünde de mühim bir etkiye sahipti. Konseyin Mesih’te iki doğayı onaylaması, Mesih’in insani ve tanrısal doğaları arasındaki ilişkiyi netleştirmeye destek oldu ve daha sonraki teolojik gelişmeler için bir temel sağlamış oldu.
Kalkedon Konseyi, Hristiyanlık tarihinde mühim bir vakaydı. Hristiyan sanatının, teolojisinin ve doktrininin gelişiminde mühim bir tesiri oldu.
Hususiyet | Yanıt |
---|---|
Kalkedon Bölümleri | 5. ve 6. yüzyıllarda gerçekleşen bir takım kilise konseyi |
Kilise konseyleri | Hristiyan liderlerin teolojik mevzuları tartışmak ve deşifre etmek için bitirdikleri toplantılar |
Sanat içerikli anlatım | Dini fikirleri iletmek için sanatın kullanması |
Hıristiyanlık | İsa Mesih’in hayatı ve öğretilerine dayanan tek tanrılı bir din |
İkonografi | Dini sanatta imgelerin kullanması |
II. Arka Plan
Kalkedon Bölümleri, 5. ve 6. yüzyıllarda gerçekleşen bir takım kilise konseyleriydi. Konseyler, Mesih’in doğası üstüne bir münakaşa olan Nestorian anlaşmazlığına cevap olarak toplandı. Konstantinopolis piskoposu Nestorius, Mesih’in biri insan biri tanrısal olmak suretiyle iki ayrı doğası bulunduğunu savundu. Bu görüş, Mesih’in hem insan bununla beraber tanrısal olmak suretiyle tek bir doğası bulunduğunu doğrulayan konseyler tarafınca kınandı.
Kalkedon Bölümleri, Hristiyan teolojisinin gelişiminde önemliydi. Mesih’in doğasının incelenmesi olan ortodoks Kristoloji doktrinini tanımlamaya destek oldular. Konseyler ek olarak o dönemde baskın Hristiyan imparatorluğu olan Bizans İmparatorluğu’nun sanatı üstünde mühim bir etkiye sahipti.
Kalkedon Bölümleri karmaşa ve tartışmalı bir mevzudu. Yüzyıllar süresince tartışıldılar ve mirasları bugün de kritik edilmeye devam ediyor. Sadece konseyler, Hristiyan teolojisi ve sanatının gelişiminde mühim bir rol oynadı.
III. Kalkedon Kristolojisinin Tanımı
Kalkedon Kristoloji Tanımı, MS 451’de Kalkedon Konseyi tarafınca önde gelen bir itikat ifadesidir. Tarif, İsa Mesih’in iki tabiatta tek bir fert bulunduğunu, tamamen insan ve tamamen tanrısal bulunduğunu teyit eder. Tarif, İsa Mesih’in iki fert, biri insan biri tanrısal bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Nestorian sapkınlığına bir cevaptı. Kalkedon Tanımı ek olarak, İsa Mesih’in yalnızca bir tabiata, tanrısal bir tabiata haiz bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Eutychian sapkınlığına bir cevaptı.
Kalkedon Tanımı, o zamandan beri Hristiyan Kilisesi’nin Mesih’in kişiliğine ait resmi öğretisi olmuştur. Sadece, birtakım ilahiyatçılar tarafınca, Mesih’in benliğinin birliğini yeterince açıklamadığını savunarak, tanıma itiraz edilmiştir.
Kalkedon Tanımı karmaşa bir teolojik ifadedir ve birkaç kelimeyle özetlemek zor olsa gerek. Sadece, tanımın temel fikri İsa Mesih’in iki doğaya haiz tek bir fert olduğudur, tamamen insan ve tamamen tanrısal. Mesih’in iki doğası fark eder, sadece bununla birlikte tek bir kişide birleşmişlerdir. Bu birlik, tam olarak anlayamayacağımız bir gizemdir, sadece inanmamız ihtiyaç duyulan bir gizemdir.
Kalkedon Tanımının Önemi
Kalkedon Tanımı, Hristiyanlık tarihinde mühim bir vakaydı bu sebeple ortodoks Kristoloji doktrinini kurmuştu. Tarif, İsa Mesih’in iki tabiatta, tanrısal ve insan, tek bir fert bulunduğunu teyit ediyordu. Bu tarif, İsa Mesih’in iki ayrı fert, biri tanrısal ve biri insan bulunduğunu öğreten Nestorian sapkınlığına bir cevaptı. Kalkedon Tanımı ek olarak, İsa Mesih’in yalnızca bir tabiata, tanrısal bir tabiata haiz bulunduğunu öğreten Eutychian sapkınlığına da bir cevaptı.
Kalkedon Tanımı, Hristiyanların çoğunluğu tarafınca benimsendi ve Şark Ortodoks Kilisesi, Roma Katolik Kilisesi ve Şark Ortodoks Kiliselerinin resmi doktrini olmaya devam ediyor. Sadece, tarif Nesturiler ve Eutychianlar tarafınca reddedildi ve bu gruplar sonucunda kendi kiliselerini kurdular.
Kalkedon Tanımı tarih süresince münakaşa ve çekişme deposu olmuştur. Birtakım Hristiyanlar tanımın fazlaca karmaşa bulunduğunu ve Mesih’in tanrısal ve insani doğaları arasındaki ilişkiyi yeterince açıklamadığını savundu. Ötekiler ise tanımın ortodoks Kristoloji doktrinini korumak için elzem bulunduğunu savundu.
Kalkedon Tanımı karmaşa ve sıkıntılı bir doktrindir, sadece bununla birlikte önemlidir. Tarif, İsa Mesih’in hem tamamen tanrısal bununla beraber tamamen insan bulunduğunu teyit eder ve Mesih’in iki doğası arasındaki ilişkiyi tahmin etmek için bir çerçeve sağlar. Kalkedon Tanımı, Hristiyan inancının temel bir parçasıdır ve bugün hala bir fikir ve münakaşa deposu olmaya devam etmektedir.
V. Kalkedon Tanımına Yönelik Eleştiriler
Kalkedon Tanımı birçok gerekçeyle eleştirilmiştir. Başlıca eleştirilerden bazıları şunlardır:
- Fazlaca karmaşa ve anlaşılması zor.
- Mesih’in tam insanlığına hakkaniyet yapmıyor.
- Mesih’in tanrısal ve beşeri tabiatları içinde bir ayrılık yaratır.
- İncil tarafınca desteklenmemektedir.
Bu eleştirilere karşın, Kalkedon Tanımı, Hristiyan Kilisesi’nin Mesih’in kişiliği ile alakalı resmi öğretisi olmaya devam etmektedir.
VI. Kalkedon Tanımının Kabulü
Kalkedon Tanımı Hristiyan dünyasında komplike tepkilerle karşılandı. Şark Roma İmparatorluğu’nda, piskoposların çoğunluğu tarafınca kabul edildi, sadece bilhassa Monofizitlerden mühim bir karşıcılık de vardı. Batı Roma İmparatorluğu’nda, tarif piskoposların çoğunluğu tarafınca kabul edildi, sadece bilhassa Donatistlerden birtakım muhalefetler de vardı.
Kalkedon Tanımı, Kalkedon görüşünden değişik olan kendi kristolojik geleneğine haiz olan Şark Kilisesi tarafınca da reddedildi. Şark Kilisesi sonucunda bu mevzu yüzünden Hristiyan dünyasının geri kalanından ayrıldı ve bugün bile ayrı bir kilise olarak kalmaya devam ediyor.
Kalkedon Tanımı, yüzyıllardır Hristiyan dünyasında münakaşa ve bölünme deposu olmuştur. Değişik insanoğlu tarafınca değişik şekillerde yorumlanan karmaşa bir teolojik ifadedir. Sadece, Hristiyan inancının mühim bir parçası olmaya devam etmektedir ve hala hayattaki Hristiyan kiliselerinin çoğunluğu tarafınca onaylanmaktadır.
VII. Kalkedon Tanımı ve Şark Ortodoks Kilisesi
Şark Ortodoks Kilisesi, Kalkedon Tanımını geleneksel olarak ortodoks Hristiyan inancının doğru bir ifadesi olarak onaylamıştır. Tarif, İsa Mesih’in iki tabiatta, tanrısal ve beşeri, tek bir fert bulunduğunu ve bu iki doğanın tek bir hipostazda birleştiğini onaylar. Şark Ortodoks Kilisesi ek olarak İsa Mesih’i hem tanrısal bununla beraber beşeri tabiatlarıyla tasvir eden ikonografik geleneği de onaylar.
Kalkedon Tanımı, Şark Ortodoks Kilisesi tarihinde bir münakaşa deposu olmuştur. Birtakım Ortodoks Hristiyanlar, Tanımın İsa Mesih’in tam tanrılığını onaylamada yeterince ileri gitmediğini savundu. Ötekiler, Tanımın İsa Mesih’in tam insanlığını onaylamada yeterince ileri gitmediğini savundu.
Bu anlaşmazlıklara karşın, Kalkedon Tanımı Ortodoks Hristiyan inancının mühim bir parçası olmaya devam ediyor. Bu, İsa Mesih’in hem tamamen tanrısal bununla beraber tamamen insan olduğuna dair Ortodoks Hristiyan inancının bir ifadesidir.
Kalsedon Tanımı ve Şark Ortodoks Kiliseleri
Şark Ortodoks Kiliseleri (ek olarak Kalsedon Olmayan Kiliseler yahut Miafizit Kiliseleri olarak da bilinir) Kalsedon Kristoloji Tanımını kabul etmeyen bir öbek Şark Hristiyan kilisesidir. Şark Ortodoks Kiliseleri, Mesih’in hem insan bununla beraber tanrısal olan tek bir doğası olduğuna inanır. Öte taraftan Kalsedon Tanımı, Mesih’in hipostatik olarak birleşmiş iki doğası bulunduğunu belirtir.
Şark Ortodoks Kiliseleri, 5. yüzyılda Şark Ortodoks Kilisesi’nden Kristoloji meselesi yüzünden ayrıldılar. Şark Ortodoks Kiliseleri, Kalkedon Tanımı’nın Mesih’in benliğinin birliğini, insani ve tanrısal doğalarını ayırarak tehlikeye attığına inanırlar. Öte taraftan Şark Ortodoks Kilisesi, Kalkedon Tanımı’nın Mesih’in tam insanlığını ve ilahiliğini korumak için lüzumlu olduğuna inanır.
Şark Ortodoks Kiliseleri şu anda birbirleriyle birlik içindedir, sadece Şark Ortodoks Kilisesi yahut Roma Katolik Kilisesi ile birlik içerisinde değildirler. Şark Ortodoks Kiliseleri dünya genelinde toplam 81 milyon üyeye haizdir.
Başlıca Şark Ortodoks Kiliseleri şunlardır:
- İskenderiye Kıpti Ortodoks Kilisesi
- Etiyopya Ortodoks Tewahedo Kilisesi
- Eritre Ortodoks Tewahedo Kilisesi
- Antakya Süryani Ortodoks Kilisesi
- Malankara Ortodoks Süryani Kilisesi
- Ermeni Apostolik Kilisesi
- Hint Ortodoks Kilisesi
- Gürcü Ortodoks Kilisesi
- Şark Kilisesi
Şark Ortodoks Kiliseleri varlıklı bir tarihe ve geleneğe haizdir. İskenderiyeli Cyril, Antakyalı Severus ve Şamlı John şeklinde birçok mühim ilahiyatçı yetiştirmişlerdir. Şark Ortodoks Kiliseleri ek olarak İsa ve Meryem Ana ikonları şeklinde birçok mühim sanat eseri de üretmişlerdir.
Şark Ortodoks Kiliseleri, Hristiyan dünyasının mühim bir parçasıdır. Kristoloji hikayesinde benzersiz bir bakış açısına ve varlıklı bir tarihe ve geleneğe sahiptirler. Şark Ortodoks Kiliseleri ek olarak değişik geleneklerden Hristiyanlar arasındaki diyaloğun mühim bir parçasıdır.
IX. Kalsedon Tanımı ve Roma Katolik Kilisesi
Roma Katolik Kilisesi, Kalkedon Tanımını Hristiyan inancının yetkili bir ifadesi olarak kabul eder. Tarif, İsa Mesih’in tanrısal ve insan olmak suretiyle iki doğaya haiz tek bir fert bulunduğunu teyit eder. Kilise ek olarak Mesih’in iki doğasının ayrı fakat ayrı olmadığını ve tek bir kişide birleştiğini teyit eder.
Kalkedon Tanımı, Hristiyan kilisesinin tarihinde bir münakaşa deposu olmuştur. Birtakım Hristiyanlar, tanımın Mesih’in tam insanlığını onaylamada yeterince ileri gitmediğini savunurken, ötekiler onun ilahiliğini onaylamada yeterince ileri gitmediğini savundu.
Roma Katolik Kilisesi, Kalkedon Tanımının Hıristiyan inancının reel ve doğru bir ifadesi bulunduğunu savunmuştur. Kilise, tanımın Mesih’in benliğinin birliğini korumak ve kiliseyi sapkınlıktan korumak için lüzumlu bulunduğunu öğretir.
Kalkedon Tanımı, Hristiyan sanatının gelişiminde mühim bir etkiye haiz olmuştur. Birçok Hristiyan sanatçı, Mesih’i Mesih’in iki doğasını yansıtan şekillerde tasvir etmiştir. Sözgelişi, birtakım sanatçılar Mesih’i insan vücudu ve tanrısal bir yüzle tasvir ederken, ötekiler onu insan vücudu ve hale ile tasvir etmiştir.
Kalkedon Tanımı, Hristiyan teolojisinin gelişiminde de mühim bir etkiye haiz olmuştur. Tarif, Enkarnasyon ve Teslis doktrinlerini desteklemek için kullanılmıştır. Tarif, Arianizm ve Nestorianizm doktrinlerini çürütmek için de kullanılmıştır.
S: Kalkedon Tanımı Nelerdir?
A: Kalkedon Tanımı, MS 451 senesinde Kalkedon Konseyi tarafınca önde gelen bir itikat ifadesidir. Mesih’in doğasını hem tam insan bununla beraber tam tanrısal olarak tanımlar.
S: Kalkedon Tanımı’na yönelik eleştiriler nedir?
A: Kalkedon Tanımı’nın birtakım eleştirmenleri, bunun fazlaca karmaşa ve anlaşılması zor bulunduğunu korumak için çaba sarfediyor. Ötekiler ise, bunun Mesih’in tam insanlığına hakkaniyet sağlamadığını korumak için çaba sarfediyor.
S: Kalkedon Tanımı iyi mi karşılanıyor?
A: Kalsedon Tanımı başlarda bir çok Hristiyan tarafınca kabul edildi, sadece sonucunda Şark Ortodoks Kiliseleri tarafınca reddedildi. Şark Ortodoks Kilisesi ve Roma Katolik Kilisesi, Kalsedon Tanımını inançlarının temel bir parçası olarak desteklemeye devam ediyor.
0 Yorum