- II. İç Mekan Bahçeciliğinin Yararları
- III. İç Mekanlar İçin Doğru Bitkileri Kura çekmek
- IV. İç Mekan Bahçenizi Oluşturmak
- V. İç Mekan Bitkilerinizin Bakımı
- VI. İç Mekan Bitkilerinde Yaygın Problemler
- VII. İç Mekan Bitkilerinin Zararlıları ve Rahatsızlıkları
- Kapalı Alanda Ot Yetiştirmek
- IX. İç Mekanda Sebze Yetiştirme
II. İç Mekan Bahçeciliğinin Yararları
III. İç Mekanlar İçin Doğru Bitkileri Kura çekmek
IV. İç Mekan Bahçenizi Oluşturmak
V. İç Mekan Bitkilerinizin Bakımı
VI. İç Mekan Bitkilerinde Yaygın Problemler
VII. İç Mekan Bitkilerinin Zararlıları ve Rahatsızlıkları
VIII. İç Mekanda Ot Yetiştirme
IX. İç Mekanda Sebze Yetiştirme
Tipik Problemler
Antet | Hususiyet |
---|---|
Kapalı Alan Bahçeciliği | İç mekanda nebat yetiştirme |
Kapalı Alan Bitkileri | Kapalı alanda iyi yetişen bitkiler |
Ev bitkileri | İç mekanda yetiştirilen bitkiler |
Çiçekler | Çiçek üreten bitkiler |
Çiçek açmak | Bir çiçeğin açılma dönemi |
II. İç Mekan Bahçeciliğinin Yararları
Kapalı alanda bahçecilik yapmanın pek oldukça faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- İyileştirilmiş hava kalitesi: Bitkiler havadaki toksinleri gidermeye destek verir, bu da hava standardını iyileştirebilir ve teneffüs problemleri riskini azaltabilir.
- Azaltılmış stres: Doğada zaman geçirmenin stres seviyelerini azalttığı gösterilmiştir. İç mekan bahçeciliği benzer bir sakinlik ve rehavet hissi sağlayabilir.
- Artan bereketlilik: Meydana getirilen araştırmalar, bitkilerin bulunmuş olduğu ofislerde çalışanların, bitkilerin bulunmadığı ofislerde çalışanlara gore daha üretken bulunduğunu gösteriyor.
- İyileştirilmiş ruh hali: Bitkiler ruh halini iyileştirmeye ve depresyon duygularını azaltmaya destek olabilir.
- Yeni beceriler öğrenin: İç mekanda bahçecilik, nebat bakımı, çoğaltma ve peyzaj düzenlemesi şeklinde yeni beceriler öğrenmenin keyifli ve ödüllendirici bir yolu olabilir.
III. İç Mekanlar İçin Doğru Bitkileri Kura çekmek
Kapalı bahçeniz için nebat seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmanız önemlidir:
- Mekânınızda mevcut fer miktarı.
- Yaşadığınız mekanın ısı ve rutubet payı.
- Mekanınızın büyüklüğü.
- Şahsi tercihleriniz.
Bu faktörleri göz önünde bulundurduğunuzda, seçimlerinizi daraltmaya başlayabilirsiniz. İşte iç mekanda yetiştirmeye müsait birkaç popüler nebat:
- Ficus ağaçları
- Yılan bitkileri
- ZZ bitkileri
- Pothos
- Sulh zambakları
Bu bitkilerin hepsinin bakımı nispeten kolaydır ve oldukça muhtelif koşullara dayanabilirler. Birazcık bakımla, bu güzel bitkilerin tadını gelecek yıllarda evinizde ya da ofisinizde çıkarabilirsiniz.
IV. İç Mekan Bahçenizi Oluşturmak
Kapalı bir bahçe oluşturmak keyifli ve ödüllendirici bir edinim olabilir. Dışarıyı içeriye getirmenin ve evinize birazcık yaşam ve renk katmanın mükemmel bir yoludur. Kapalı bahçenizi kurarken göz önünde bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey vardır, örnek olarak yetiştirmek arzu ettiğiniz nebat türü, haiz olduğunuz fer ve alan miktarı ve evinizdeki iklim.
Bu faktörleri göz önünde bulundurduğunuzda, bitkileri seçmeye ve bahçenizi kurmaya başlayabilirsiniz. Başlamanıza destek olacak birkaç ipucu:
- İç mekan ortamınıza müsait bitkileri seçin. Birtakım bitkilerin öbürlerinden daha çok ışığa ihtiyacı vardır, bu yüzden sağlayabileceğiniz koşullarda gelişebilecek bitkileri kura çekmek önemlidir.
- Bitkilerinize kafi alan verin. İç mekan bitkilerinin büyümek için alana ihtiyacı vardır, bundan dolayı yayılmaları için kafi alanınız olduğu için güvenli olun.
- Bitkilerinize doğru oranda su verin. Bir çok bitkinin tertipli olarak sulanması icap eder, sadece gereksinim duydukları su miktarı nebat türüne bağlı olarak değişecektir.
- Bitkilerinizi tertipli olarak gübreleyin. İç mekan bitkilerinin büyümelerine ve gelişmelerine destek olmak için gübreye gereksinimleri vardır.
- Bitkilerinizi zararlılara ve hastalıklara karşı izleyin. İç mekan bitkileri zararlılara ve hastalıklara karşı duyarlı olabilir, bu yüzden onları tertipli olarak takip etmek ve onları korumak için adımlar atmak önemlidir.
Birazcık ihtimam ve dikkatle, evinize güzellik ve yaşam katacak, güzel ve canlı bir iç mekan bahçesi yaratabilirsiniz.
V. İç Mekan Bitkilerinizin Bakımı
İç mekan bitkilerinize bakım yapmak, onları sıhhatli ve canlı tutmak için önemlidir. İç mekan bitkilerinize iyi mi bakacağınıza dair birkaç ipucu:
- Bitkilerinizi tertipli olarak sulayın, sadece aşırı sulamayın.
- Bitkilerinizi paket üstündeki talimatlara gore tertipli olarak gübreleyin.
- Bitkilerinize doğru oranda fer sağlayın.
- Bitkilerinizi gereksinim duyduğunuzda saksı değiştirin.
- Bitkilerinizin sıhhatli ve en iyi görünümde kalmasını sağlamak için onları tertipli olarak budayın.
Bu ipuçlarını takip ederek, iç mekan bitkilerinizin gelişmesine destek olabilir ve gelecek yıllarda onların keyfini çıkarabilirsiniz.
VI. İç Mekan Bitkilerinde Yaygın Problemler
Kapalı alan bitkileri zararlılar, hastalıklar ve çevresel koşullar dahil olmak suretiyle muhtelif sorunlara karşı duyarlı olabilir. Kapalı alan bahçıvanlarının karşılaşabileceği en yaygın sorunlardan bazıları şunlardır:
- Zararlılar: İç mekan bitkileri yaprak bitleri, unlu bitler, örümcek akarları ve beyaz sinekler şeklinde muhtelif zararlılarla salgın edilebilir. Bu zararlılar bitkilerin yapraklarına ve gövdelerine zarar verebilir ve hatta rahatsızlıkları yayabilir.
- Hastalıklar: İç mekan bitkileri külleme, kök çürümesi ve yaprak lekesi şeklinde muhtelif hastalıklara da kırılgan olabilir. Bu hastalıklar yaprakların solmasına, sararmasına ya da düşmesine niçin olabilir.
- Çevresel koşullar: İç mekan bitkileri, düşük fer, kuru hava ve yüksek sıcaklıklar şeklinde çevresel koşullardan da etkilenebilir. Bu koşullar bitkileri strese sokabilir ve onları zararlılara ve hastalıklara karşı daha kırılgan hale getirebilir.
İç mekan bitkilerinizle alakalı problemler yaşıyorsanız, problemi düzeltmek için adımlar atabilmeniz için probleminin nedenini belirlemek önemlidir. İşte yaygın iç mekan bitkisi problemlerini gidermek için birtakım ipuçları:
- Bitkilerinizi tertipli olarak zararlılara ve hastalıklara karşı inceleyin. Herhangi bir zararı olan görürseniz, bu tarz şeyleri elle ya da ticari bir böcek ilacıyla temizleyebilirsiniz. Herhangi bir rahatsızlık emaresi görürseniz, bitkileri bir mantar ilacıyla tedavi edebilirsiniz.
- Bitkilerinizin kafi fer aldığından güvenli olun. Bir çok iç mekan bitkisinin parlak, bilvasıta ışığa ihtiyacı vardır. Bitkileriniz kafi fer almıyorsa, uzun bacaklı ve cılız olabilirler.
- Bitkilerinizin etrafındaki havayı nemli tutun. İç mekan havası kuru olabilir ve bu da bitkilere zarar verebilir. Bitkilerinizin etrafındaki nemi, bitkilerinizi tertipli olarak sisleyerek, çakıl taşı tepsisine koyarak ya da bir nemlendirici kullanarak artırabilirsiniz.
- Bitkilerinizin etrafındaki sıcaklığı ılımlı tutun. Bir çok iç mekan bitkisi Fahrenheit ile Fahrenheit aşama arasındaki sıcaklıkları tercih eder. Isı devasa yükseklikte ya da düşük olursa, bitkileriniz strese girebilir ve problemler geliştirebilir.
Bu ipuçlarını takip ederek, yaygın iç mekan bitkisi problemlerini önlemeye ve gidermeye destek olabilirsiniz.
VII. İç Mekan Bitkilerinin Zararlıları ve Rahatsızlıkları
Zararlılar ve hastalıklar iç mekan bitkileriniz için problem olabilir, sadece bu tarz şeyleri önlemek ve denetim dibine almak için yapabileceğiniz birçok şey vardır.
İşte zararlılardan ve hastalıklardan korunmak için birtakım ipuçları:
- Bitkilerinizin sıhhatli kalmasını sağlamak için onlara doğru fer, su ve gıdaları sağlayın.
- Bitkilerinizi aşırı kalabalıklaştırmaktan kaçının, şundan dolayı bu zararlıların üremesi için müsait bir ortam yaratabilir.
- Bitkilerinizi tertipli olarak zararlılara ya da hastalıklara karşı inceleyin.
- Zararı olan ya da hastalıklı olan bitkileri izole edin.
- Bitkilerinizi üreticinin talimatlarına gore pestisit ya da fungisitlerle ilaçlayın.
Bitkilerinizde zararlılar ya da hastalıklar bulursanız, bunların öteki bitkilere yayılmasını önlemek için tedbir almanız önemlidir.
Zararlıların ve rahatsızlıkların kontrolü için birtakım ipuçları:
- Enfekte bitkilere dokunduktan sonrasında ellerinizi iyice sudan geçirin.
- Enfekte olmuş nebat artıklarını atın.
- Saksılarınızı ve yetiştirme alanınızı tertipli olarak paklayın.
- Bitkilerinizin iç kısımlarında beslenen zararlıları öldürmek için sistemik bir böcek ilacı kullanın.
- Bitkilerinizin dışından beslenen zararlıları öldürmek için i·lişki etken bir böcek ilacı kullanın.
- Bitkilerinizi etkileyen rahatsızlıkları tedavi etmek için bir mantar ilacı kullanın.
Bu ipuçlarını takip ederek, ev bitkilerinizin sıhhatli ve zararlılardan uzak kalmasına destek olabilirsiniz.
Kapalı Alanda Ot Yetiştirmek
İç mekanda ot yetiştirmek, yemeklerinize taze lezzet katmanın mükemmel bir yoludur ve bununla birlikte keyifli ve ödüllendirici bir hobidir. Otlar iç mekanda yetiştirilmesi nispeten kolaydır ve muhtelif koşullarda gelişebilirler.
İşte iç mekanlarda nebat yetiştirmek için birkaç ipucu:
- İç mekanınız için doğru otları seçin. Fesleğen, nane ve maydanoz şeklinde birtakım otlar parlak, güneşli koşullarda iyi yetişirken, biberiye ve kekik şeklinde ötekiler daha bilvasıta ışığı tercih eder.
- İyi drenajlı bir saksı karışımı kullanın. Otların köklerinin çürümesini önlemek için iyi drenaja gereksinimleri vardır.
- Otlarınızı tertipli olarak sulayın, sadece aşırı sulamayın. Otların tertipli olarak sulanması icap eder, sadece suyla doymuş toprakta kalmalarına izin verilmemelidir.
- Otlarınızı tertipli olarak gübreleyin. Otların gelişmek için gübreye ihtiyacı vardır, sadece aşırı gübrelenmemelidirler.
- Otlarınızı haşerelere karşı koruyun. Otlar yaprak bitleri, örümcek akarları ve beyaz sinekler şeklinde haşerelere karşı duyarlı olabilir.
Birazcık özenle, sene süresince tadını çıkarabileceğiniz muhtelif otları iç mekanda rahatça imal edebilirsiniz.
IX. İç Mekanda Sebze Yetiştirme
Kapalı alanda sebze yetiştirmek, oldukça fazla alanınız olmasa bile sene süresince taze, sıhhatli ürünlere haiz olmanın mükemmel bir yoludur. Kapalı alanda sebze yetiştirirken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey var, sadece mutlaka yapılabilir.
İşte iç mekanda sebze yetiştirmek için birtakım ipuçları:
- İç mekanınız için doğru sebzeleri seçin. Birtakım sebzeler öbürlerinden daha oldukça iç mekanda yetiştirmeye uygundur. Sözgelişi, yapraklı yeşillikler, otlar ve domatesler kaplarda iyi yetişirken havuç ve patates şeklinde kök sebzeler daha çok alana gereksinim duyar.
- Doğru kapları kullanın. İç mekan bahçeniz için kapları seçerken, bitkilerinizin köklerine kafi gelecek kadar derin olduklarından güvenli olun. Ek olarak, suyun birikmesini önlemek için kapların drenaj deliklerine haiz olduğu için güvenli olmalısınız.
- Doğru ışığı sağlayın. Sebzelerin muntazam bir halde büyümesi için bolca ışığa gereksinimleri vardır. Oldukça fazla organik ışığınız yoksa, güneşi desteklemek için yetiştirme ışıklarını kullanabilirsiniz.
- Bitkilerinizi tertipli olarak sulayın. Sebzelerin, bilhassa sıcak yazları, tertipli olarak sulanması icap eder.
- Bitkilerinizi tertipli olarak gübreleyin. Sebzelerin muntazam bir halde büyümesi için gübreye gereksinimleri vardır. Ticari bir gübre kullanabilir ya da kendi kompost çayınızı yapabilirsiniz.
- Haşere kontrolü. İç mekan bahçeleri yaprak bitleri, unlu bitler ve örümcek akarları şeklinde haşerelere karşı hassastır. Neem hasım ya da böcek öldürücü sabun şeklinde organik yöntemler kullanarak haşereleri denetim edebilirsiniz.
Bu ipuçlarını takip ederseniz, sene süresince iç mekanda leziz ve sıhhatli sebzeler imal edebilirsiniz.
S: İç mekanda bahçeciliğin yararları nedir?
A: İç mekanda bahçeciliğin birçok faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Kirleticileri gidererek ve nemi artırarak hava kalitesinin iyileştirilmesine destek olabilir.
- Stresi azaltmanın ve rahatlamayı sağlamanın mükemmel bir yolu olabilir.
- Her yaştan insan için keyifli ve ödüllendirici bir hobi olabilir.
- Küçüklere doğayı ve bitkilerin önemini öğretmeye destek olabilir.
S: İç mekan bahçeciliği için en iyi bitkiler hangileridir?
A: İç mekan bahçeciliği için en iyi bitkiler ikliminize, fer koşullarınıza ve sulama tercihlerinize bağlı olarak değişmiş olur. Birtakım popüler seçenekler şunlardır:
- Pothos
- Örümcek bitkisi
- İncir ağacı
- ZZ bitkisi
- Yılan bitkisi
S: İç mekan bitkilerime iyi mi bakabilirim?
A: İç mekan bitkilerinin bakımı nispeten basittir, sadece aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey vardır:
- Bitkilerinize doğru oranda fer, su ve gıda sağlayın.
- Bitkilerinizi tertipli olarak zararlılara ve hastalıklara karşı deneyin.
- Bitkilerinizi gereksinim duyduğunuzda saksı değiştirin.
- Sıhhatli büyümeyi teşvik etmek için bitkilerinizi budayın.
0 Yorum