Her Lokmada Sağlık Temel Mikro Besinlerin Sihri

Her Lokmada Sağlık: Temel Mikro Besinlerin Sihri I. Mikronutrientler Nedir? II. Mikronutrient Çeşitleri III. Mikronutrientlerin Önemi IV. Mikronutrientlerin Kaynakları V. Mikronutrient Eksikliği VI. Mikronutrientlerin Aşırı Dozu VII. Mikronutrientler Iyi mi Alınır? VIII. Mikronutrientlerin Yan Tesirleri IX. Genel Sorular Hususiyet Kıymet Temel Mikrobesinler Vücudun muntazam emek vermesi için azca oranda gerekseme duyduğu vitaminler, mineraller ve öteki besinler Mikro besinler Vücudun muntazam emek vermesi için azca oranda gerekseme duyduğu besinler Sağlık Sıhhatli ve sevinçli olma hali Beslenme Vücudun muntazam emek vermesi için gerekseme duyduğu gıdaları sağlama dönemi Rejim Bir ferdin tertipli olarak tükettiği yemek ve içecekler Mikronutrientler Nedir? Mikro besinler, vücudun ufak miktarlarda gerekseme duyduğu temel besinlerdir. Vitaminler, mineraller ve kolin ve krom şeklinde öteki maddeleri ihtiva ederler. Mikro besinler, enerji üretimi, bağışıklık fonksiyonu ve hücre büyümesi şeklinde muhtelif vücut fonksiyonları için gereklidir. Mikronutrient Çeşitleri IV. Mikronutrientlerin Kaynakları Mikro besinler, meyveler, sebzeler, tam tahıllar, kuruyemişler ve tohumlar dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde […]

Her Lokmada Sağlık Temel Mikro Besinlerin Sihri

Her Lokmada Sağlık: Temel Mikro Besinlerin Sihri

Her Lokmada Sağlık: Temel Mikro Besinlerin Sihri

I. Mikronutrientler Nedir?

II. Mikronutrient Çeşitleri

III. Mikronutrientlerin Önemi

IV. Mikronutrientlerin Kaynakları

V. Mikronutrient Eksikliği

VI. Mikronutrientlerin Aşırı Dozu

VII. Mikronutrientler Iyi mi Alınır?

VIII. Mikronutrientlerin Yan Tesirleri

IX.

Genel Sorular

Hususiyet Kıymet
Temel Mikrobesinler Vücudun muntazam emek vermesi için azca oranda gerekseme duyduğu vitaminler, mineraller ve öteki besinler
Mikro besinler Vücudun muntazam emek vermesi için azca oranda gerekseme duyduğu besinler
Sağlık Sıhhatli ve sevinçli olma hali
Beslenme Vücudun muntazam emek vermesi için gerekseme duyduğu gıdaları sağlama dönemi
Rejim Bir ferdin tertipli olarak tükettiği yemek ve içecekler

Her Lokmada Sağlık: Temel Mikro Besinlerin Sihri

Mikronutrientler Nedir?

Mikro besinler, vücudun ufak miktarlarda gerekseme duyduğu temel besinlerdir. Vitaminler, mineraller ve kolin ve krom şeklinde öteki maddeleri ihtiva ederler. Mikro besinler, enerji üretimi, bağışıklık fonksiyonu ve hücre büyümesi şeklinde muhtelif vücut fonksiyonları için gereklidir.

Mikronutrient Çeşitleri

IV. Mikronutrientlerin Kaynakları

Mikro besinler, meyveler, sebzeler, tam tahıllar, kuruyemişler ve tohumlar dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunabilir. Aşağıdaki tablo, her bir mikro gıda türünün en iyi kaynaklarından kimilerini listeler:

Mikro gıda Besin Kaynakları
A vitamini Tatlı patates, havuç, ıspanak, kara lahana, kavun, kayısı
C vitamini Portakal, greyfurt, çilek, kivi, brokoli, dolmalık biber
D vitamini Somon, ton balığı, sardalya, zenginleştirilmiş süt, yoğurt, portakal suyu
E vitamini Ayçiçeği çekirdeği, badem, fıstık, ıspanak, brokoli
K vitamini Brokoli, kara lahana, ıspanak, şalgam yeşillikleri, karaciğer
Tiamin Tam tahıllar, zenginleştirilmiş ekmekler ve tahıllar, domuz eti, fasulye, kuruyemişler
Riboflavin Süt, yoğurt, peynir, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, fasulye
Niacin Yağsız etler, kümes hayvanları, balık, zenginleştirilmiş ekmekler ve tahıllar, fıstık
Folat Koyu yapraklı yeşillikler, fasulye, bezelye, mercimek, turunçgiller, zenginleştirilmiş tahıllar
B12 Et, kümes hayvanları, balık, süt ürünleri, zenginleştirilmiş tahıllar
Ütü Kırmızı et, kümes hayvanları, balık, fasulye, mercimek, ıspanak, zenginleştirilmiş tahıllar
Çinko Kırmızı et, kümes hayvanları, balık, fasulye, kuruyemişler, tohumlar
İyot İyotlu tuz, deniz ürünleri, süt ürünleri
Selenyum Brezilya fındığı, deniz ürünleri, et, kümes hayvanları, yumurta

Vücudunuzun gerekseme duyduğu bütün temel mikro gıdaları aldığınızdan güvenilir olmak için muhtelif yiyecekler yiyecek önemlidir. Muayyen mikro gıdaları yeterince alamadığınız hikayesinde endişeleniyorsanız, multivitamin yahut mineral takviyesi almak hikayesinde doktorunuzla görüşün.

V. Mikronutrient Eksikliği

Mikronutrient eksiklikleri, rejiminizden muayyen bir besini yeterince almadığınızda ortaya çıkabilir. Bu, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle muhtelif sıhhat problemlerine yol açabilir:

  • Anemi
  • Beriberi
  • Birbirinize verin
  • Raşitizm
  • İskorbüt

Mikronutrient eksikliğiniz olabileceğinden endişeleniyorsanız, doktorunuzla görüşün. Muhtelif gıda öğelerinizin seviyelerini denetlemek için bir kan testi önerebilirler. Muayyen bir gıda öğesinde eksikliğiniz olduğu tespit edilirse, doktorunuz ihtiyacınız olan gıda öğelerini almanıza destek olmak için bir takviye almanızı önerebilir.

Benzer Konular  Boşluğu Kapatmak Daha Sağlıklı Bir Gelecek İçin Halk Sağlığı Beslenme Stratejileri

VI. Mikronutrientlerin Aşırı Dozu

Kafi mikro gıda almak mühim olmakla beraber, oldukca fazla tüketmek de mümkündür. Bu, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle muhtelif sıhhat problemlerine yol açabilir:

* Mide bulantısı
* Kusma
* İshal
* Karın ağrısı
* Baş ağrısı
* Tükenmişlik
* Böbrek taşı
* Karaciğer hasarı
* Yüksek kan basıncı
* Kalp hastalığı
* Kanser

Muayyen bir mikronutrientten oldukca fazla aldığınızı düşünüyorsanız, doktorunuzla görüşün. Alımınızı azaltmanız gerekip gerekmediğini yahut oldukca fazla gıda maddesi emmenize yol açan tıbbi bir rahatsızlığınız olup olmadığını belirlemenize destek olabilirler.

VII. Mikronutrientler Iyi mi Alınır?

Mikronutrientleri almanın birkaç değişik yolu vardır, bunlar şunlardır:

  • Takviye almak
  • Mikronutrientler açısından varlıklı besinler tüketmek
  • Mikro gıdaları zenginleştirilmiş gıdalarla almak

Takviyeleri alırken, etiketteki talimatları dikkatlice kovuşturmak önemlidir. Birtakım takviyeler öteki ilaçlarla yahut takviyelerle etkileşime girebilir, bu yüzden almadan ilkin doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.

Mikronutrient açısından varlıklı yiyecekler yiyecek, ihtiyacınız olan gıdaları almanın mükemmel bir yoludur. Sadece, bütün temel mikronutrientleri yalnızca yemeklerden almak zor olabilir. İşte bu aşamada zenginleştirilmiş yiyecekler işe yarayabilir. Zenginleştirilmiş yiyecekler, organik olarak içlerinde bulunmayan besinlerle eklenmiş yiyeceklerdir. Örnek olarak, süt çoğu zaman D vitamini ile zenginleştirilir ve tahıllar çoğu zaman demir ve B vitaminleri ile zenginleştirilir.

Takviyeleri, güçlendirilmiş besinleri ve organik olarak mikro gıda açısından varlıklı besinleri seçerken, her gıda maddesinden doğru oranda aldığınızdan güvenilir olmak önemlidir. Birtakım mikro besinlerin fazlası zararı olan olabilir, bu yüzden herhangi bir yeni takviye diyetine başlamadan ilkin doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.

Mikronutrientlerin Yan Tesirleri

Mikronutrientlerin yan tesirleri çoğu zaman nadirdir, sadece muayyen bir vitamin yahut mineralden oldukca fazla alırsanız ortaya çıkabilirler. Mikronutrientlerin birtakım yaygın yan tesirleri şunlardır:

  • Bulantı
  • İshal
  • Baş ağrısı
  • Kabızlık
  • Cilt döküntüleri
  • Artan idrara çıkma
  • İştah azalması

Birtakım durumlarda, muayyen bir vitamin yahut mineralin oldukca fazla katılması daha ciddi yan etkilere yol açabilir, örnek olarak:

  • Böbrek taşı
  • Karaciğer hasarı
  • Nörolojik problemler
  • Kan pıhtılaşma sorunları
  • Kanser riskinin artması

Mikronutrientleri alırken herhangi bir yan tesir yaşarsanız, doktorunuzla görüşün. Yan etkilerin ciddi olup olmadığını ve dozajınızı ayarlamanız yahut takviyeleri tamamen bırakmanız gerekip gerekmediğini belirlemenize destek olabilirler.
IX.

Mikro besinler genel sıhhat ve zindelik için eğer olmazsa olmazdır. Metabolizma, bağışıklık fonksiyonu ve hücre büyümesi şeklinde muhtelif vücut fonksiyonlarında rol oynarlar. Rejiminizden kafi mikro gıda almak kronik rahatsızlıkları önlemek ve sıhhatli bir kiloyu korumak için önemlidir.

Kafi mikro gıda alamadığınız hikayesinde endişeleriniz var ise, doktorunuzla yahut kayıtlı bir diyetisyenle görüşün. Bireysel ihtiyacınız olan şeyleri karşılayan bir rejim oluşturmanıza destek olabilirler.

S1: Mikronutrientler nedir?

Mikronutrient, vücudunuzun muntazam emek vermesi için ufak miktarlarda gerekseme duyduğu bir besindir. Mikronutrientler vitaminleri, mineralleri ve öteki temel maddeleri ihtiva eder.

S2: Mikronutrientlerin değişik türleri nedir?

Benzer Konular  Karbonhidratlar Zirve Performans Potansiyelinizin Kilidini Açmanın Anahtarını Açığa Çıkardı

İki ana mikro gıda türü vardır: vitaminler ve mineraller. Vitaminler vücudunuzun kendi haline üretemediği doğal bileşiklerdir ve mineraller vücudunuzun muntazam emek vermesi için gerekseme duyduğu doğal olmayan elementlerdir.

S3: Mikronutrientlerin önemi nelerdir?

Mikro besinler, enerji üretimi, metabolizma ve bağışıklık fonksiyonu şeklinde muhtelif bedensel işlevler için gereklidir. Ek olarak vücudunuzu hastalıklardan korumaya ve genel sıhhat ve refahı desteklemeye destek olurlar.

Cagan Ertegun, dijital dünyaya olan ilgisi ve teknolojiye duyduğu tutku ile öne çıkan bir girişimcidir. Eğitim hayatı boyunca yazılım ve dijital medya alanında kendini geliştiren Ertegun, profesyonel kariyerine birçok teknoloji projesinde yer alarak başlamıştır. OwHut.com’u kurarak teknolojiye dair bilgileri herkesle paylaşmayı hedefleyen Ertegun, dijital içerik üretiminde de öncü bir rol üstlenmiştir.

  • Toplam 155 Yazı
  • Toplam 0 Yorum
Benzer Yazılar

Tabak Dışında Beslenme Danışmanlığına Bütünsel Bir Yaklaşım

İçindekilerII. Beslenme Danışmanlığının YararlarıIII. Beslenme Danışmanlığının TürleriIV. Beslenme Danışmanı Iyi mi BulunurV. Beslenme Danışmanlığı Seansı Esnasında Neler Beklemelisiniz?VI. Yaygın Beslenme Danışmanlığı SorunlarıVII. Beslenme Danışmanlığından En İyi Halde Iyi mi YararlanılırGıda Takviyesi Tarzı İçin İpuçlarıIX. Beslenme Danışmanlığı için Kaynaklar Beslenme Danışmanlığına II. Beslenme Danışmanlığının Yararları III. Beslenme Danışmanlığının Türleri IV. Beslenme Danışmanı Iyi mi Bulunur V. Beslenme Danışmanlığı Seansı Esnasında Neler Beklemelisiniz? VI. Yaygın Beslenme Danışmanlığı Sorunları VII. Beslenme Danışmanlığından En İyi Halde Iyi mi Yararlanılır VIII. Gıda Takviyesi Tarzı İçin İpuçları IX. Beslenme Danışmanlığı için Kaynaklar Sıkça Sorulan Sorular Antet Yanıt Beslenme Danışmanlığına Beslenme danışmanlığı, insanların genel sıhhat ve refahlarını iyileştirmek için yeme alışkanlıklarında değişimler yapmalarına destek olan bir terapi türüdür. Beslenme Danışmanlığının Yararları Beslenme danışmanlığı kişilere şu mevzularda destek olabilir: Beslenme Danışmanlığı Çeşitleri Beslenme danışmanlığının birçok değişik türü vardır, bunlardan bazıları şunlardır: Beslenme Danışmanı Iyi mi Bulunur Beslenme danışmanı bulmak için şunları yapabilirsiniz: Beslenme Danışmanlığı Seansı Esnasında Neler Beklemelisiniz? […]

Boşluğu Kapatmak Daha Sağlıklı Bir Gelecek İçin Halk Sağlığı Beslenme Stratejileri

İçindekilerII. Halk Sağlığı ve Beslenme Arasındaki BoşlukIII. Boşluğun NeticeleriIV. Boşluğa ÇözümlerV. Halk Sağlığında Beslenmenin GöreviVI. Beslenmede Halk Sağlığının GöreviVII. Açığı Kapatmaya Yönelik StratejilerOlay Emek harcamalarıIX. II. Halk Sağlığı ve Beslenme Arasındaki Boşluk III. Boşluğun Neticeleri IV. Boşluğa Çözümler V. Halk Sağlığında Beslenmenin Görevi VI. Beslenmede Halk Sağlığının Görevi VII. Açığı Kapatmaya Yönelik Stratejiler VIII. Olay Emek harcamaları IX. Popüler Sorular Antet Yanıt Boşluğu Kapatmak Halk sağlığı ile beslenme arasındaki yar, bir takım negatif kararı olan mühim bir sorundur. Bu sonuçlar içinde esenlik eşitsizlikleri, besin güvensizliği ve aşırı kiloluluk yer alır. Halk Sağlığı Beslenmesi Beslenmenin camia sağlığındaki görevi, sıhhatli beslenme alışkanlıklarını teşvik ederek ve kronik rahatsızlık riskini azaltarak topluluğun sağlığını iyileştirmektir. Beslenme Stratejileri Halk sağlığı ile beslenme arasındaki boşluğu kapatmak için kullanılabilecek bir takım strateji vardır. Bu stratejiler içinde öğrenim, siyaset ve savunuculuk yer alır. Sıhhat Eşitsizlikleri Sıhhat eşitsizlikleri, bakıma erişimdeki farklı olan şeylerle açıklanamayan esenlik sonuçlarındaki farklılıklardır. Bu eşitsizlikler çoğu […]

Küçük Bedenler İçin Yapı Taşları Pediatrik Beslenme Rehberi

İçindekilerII. Pediatrik Beslenme Nelerdir?III. Pediatrik Beslenmenin ÖnemiIV. Pediatrik Beslenmeyi Etkileyen FaktörlerV. Çocuklar İçin Beslenme RehberiVI. Çocuklarda Yaygın Beslenme SorunlarıVII. Çocuklarda Beslenme Sorunları Iyi mi Önlenir?Çocuklar İçin Sıhhatli Beslenme İpuçlarıIX. II. Pediatrik Beslenme Nelerdir? III. Pediatrik Beslenmenin Önemi IV. Pediatrik Beslenmeyi Etkileyen Faktörler V. Çocuklar İçin Beslenme Rehberi VI. Çocuklarda Yaygın Beslenme Sorunları VII. Çocuklarda Beslenme Sorunları Iyi mi Önlenir? VIII. Çocuklar İçin Sıhhatli Beslenme İpuçları IX. Sıkça Sorulan Mevzular Antet Yanıt Çocuk beslenmesi, evlatların doğumdan ergenliğe kadar olan dönemdeki beslenme ihtiyaçlarına odaklanan beslenme dalıdır. II. Pediatrik Beslenme Nelerdir? Çocuk beslenmesi, evlatların doğumdan ergenliğe kadar olan dönemdeki beslenme ihtiyaçlarına odaklanan beslenme dalıdır. III. Pediatrik Beslenmenin Önemi Çocuk beslenmesi çocuğun büyümesi, gelişimi ve genel sağlığı açısından önemlidir. IV. Pediatrik Beslenmeyi Etkileyen Faktörler Bir çocuğun beslenme durumunu etkileyebilecek bir takım unsur vardır, bunlar içinde şunlar yer alır: V. Çocuklar İçin Beslenme Rehberi Amerikalılar İçin Beslenme Rehberi, her yaştan çocuk için sıhhatli beslenme önerileri […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele